Stressa inte – skynda långsamt

Sedan jag fick min dotter har jag verkligen försökt att utesluta ett ord ur mitt vokabulär och det är BRÅTTOM. Nu har jag blivit den som är expert på att säga just; -Skynda dig!!!

När jag nu skriver om det så blir jag så himla medveten om det och det är bra. Varför har vi så bråttom att vår barn får ont i magen? Hörde på min dotter häromdagen när jag sa att vi skulle iväg till en bekant. Då säger hon; -Ohh, jag hinner inte mamma, jag får så ont i magen av att stressa. Nådastöten – snacka om det. Sex år och ont i magen. Men nu är jag inte sämre än att jag kan ändra mig – och det fort som bara … den (tänkte svära här, men håller mig till korrekt svenska)

Det finns ingen ursäkt för att ens barn ska känna sig stressat på morgonen eller någon gång för den delen. Jag har verkligen dragit mitt strå till stacken för att vara en i statistiken för stressade barn känns det som. Nu är det inte så farligt – men det hade kunnat bli om man inte uppmärksammar de små sakerna de säger.

Varför gör man så här egentligen – och det utan att man vet om det? Skynda långsamt hade varit bättre – men när man står i morgonstressen med frukost, smink, påklädning (både unge och mig) och allt annat som ska göras så känns livet vääääldigt stressande. Jag har verkligen funderat på att gå ner i tid på jobbet – min chef frågade; -Varför gör du inte det då? Lönen, grabben – lönen… Höj den så går jag ner. Man vänjer sig ju vid vad man har… Men pengar är definitivt inte viktigare än ett barns hälsa så om min tös tycker jag är för stressad så blir det att gå ner i tid – med eller utan mer i lön… Det räcker med att hon kommer en gång till och säger att hon får ont i magen och känner sig stressad. Nu vet jag det och från och med nu är det slut med att köra stresstaktiken på morgonen. Som om den någonsin har fungerat – men ibland har man bara inte huvudet kvar till allt klokt man tänkte på förr.

Barn plockar upp allt man säger och var man gör fel är oftast hos sig själv. Exempel låter henne sova lite längre på morgonen för det är skönt för henne – ja, men det gör att vi inte hinner prata något speciellt, hon hinner inte klä sig själv eller borsta håret. Allt görs i 110 kilometer i timmen i stället. Det är ju så enkelt – vad vet hon – väck henne 15 minuter innan vanlig tid. Ta tiden att prata, skoja och mysa i stället… En sak som är säkert är – jobbet är absolut inte viktigare…

Annonser

12 thoughts on “Stressa inte – skynda långsamt

 1. Lördagen blev bra och söndagen har varit trevlig den också. Blev lite pengar som försvann pga av ljusköp på ljuspartyt…

  Ja, vi stressar allt emellanåt vi också och definitivt varje måndagsmorgon som vi har sambons dotter. Vet ingen som kan äta så långsamt som hon… Så då blir det tjat och i slutändan stress, tyvärr.

 2. Nej, barn ska inte behöva känna sig stressade så alla snälla föräldrar dra ner på deras aktiviteter! Låt barnen vara hemma flera dagar och bara ha tråkigt! Det stimulerar till egna aktiviteter. Man behöver inte ”gå på något” varje kväll! Att inte ha något att göra kan vara utvecklande!

 3. Du har så rätt Znogge. Vi har ”tråkigt” ibland här hemma. Ganska skönt faktiskt. Men att ha två aktiviteter i veckan är inte det som stressar min tös – det är hennes hispiga mamma på morgonen som nu ska tagga ner… Sov gott alla…

 4. Åh, du har drabbats av akut dåligt samvete ser jag, det tror jag vi både behöver och naturligtvis inte.
  Det kan vara tufft att kliva upp tidigare, men när man vant sig så är det klart mycket bättre än att stå där med stressen i hälarna när man väl ska iväg.
  Ett uppvaknande när man hör och ser hur de små ”plockar upp” men så är de våra små livsgurus också. Var istället stolt över dig själv som förstått en del av läxan istället för att banna dig själv för att ha ”givit henne stressad mage”.
  Stress för barn är nog vanligt idag, både p g a för många aktiviteter, men främst för att vi föräldrar inte alltid tar oss tid att bara vara med barnen. Det behöver inte betyda att de får all vår tid, men att vi finns. Du finns för din dotter, tro mig, och jag tror hon sa att hon får ont i magen av att stressa för att hon hört just det uttrycket och inte gillar stress. Ett och ett blir två och mamma hörde på henne. Klok flicka med en klok mamma!
  Kram på dig!

 5. du skriver så himlans förståndigt. det där med att väcka barnen en kvart innan är en superbra idé. detta gör de hemma hos dotra och det är faktiskt 14-åringen som kommit med det förslaget, så nu har de lite mer tid att sitta och mysa på morgonen.
  din dotter kan känna sig lycklig som har en så förståndig mamma.
  kramizzzzz

 6. Ja, jag kan hålla med om det där med stress och barn.Stressar själv mycket.Ibland mer än vad som är nödvändigt.Försöker för barnens skull att lugna mig lite.Vet själv hur det vara att växa upp me stressmage så man borde lärt sig.Det enda man kan göra är att bättra sig 🙂
  Kram och ha en bra måndag 🙂

 7. Tyvärr är jag nog en typisk stressfaktor hemma om mornarna.
  Det blir lite antingen eller. Antingen driver jag på alla för att vara klara när jag måste vara klar även om de inte ska iväg förrän långt senare. Eller släpper jag alla och frun får ta smällen och på egen hand driva på senare på morgonen.
  Ha en bra dag, en lugn och bra dag.

 8. Så himla bra att du lyssnade på tösen och tog hennes signalerande på allvar. Stress är förödande.
  Försök gå upp en kvart tidigare, så har ni möjlighet till lite lugn och mys på morgonen.

  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s